• 31 DEC 15
  • 0
  Estetica dentara si zambetul

  Estetica dentara si zambetul

  Cu toate progresele inregistrate de-a lungul ultimelor decenii in domeniile stiintei si tehnicii, putem spune ca medicina dentara si-a pastrat cel mai mult legatura cu arta. Acest aspect capata insa cea mai mare importanta cand vine vorba de estetica dentara, la care putem apela pentru rezolvarea tuturor neajunsurilor legate de aspectul danturii noastre. Daca stomatologia traditionala previne, diagnosticheaza si rezolva problemele de sanatate ale dintilor, estetica dentara se axeaza pe imbunatatirea zambetului, si chiar pe transformarea totala a acestuia. De aceea se poate spune ca estetica dentara reprezinta imbinarea dintre stomatologia generala si arta frumosului.

  Actorul american Tom Wilson afirma la un moment dat ca “un zambet este fericirea pe care o gasesti chiar sub nasul tau”. Indiferent de varsta sau de statutul social, zambetul este pentru femei si barbati deopotriva, cel mai valoros “accesoriu” in relatiile de comunicare cu cei din jur. Deseori avem tendinta sa uitam ca zambetul este cartea noastra de vizita, de multe ori primul detaliu al expresiei faciale pe care ceilalti il observa la noi si care contribuie decisiv la formarea primei impresii.

  Un zambet frumos si sanatos are un efect extraordinar asupra increderii in fortele proprii si a stimei de sine, iar puterea de a zambi fara retineri si fara teama de a fi judecati in functie de trasaturile negative ale zambetului nostru este un atu nepretuit. Cand privim in oglinda si aratam bine, aceasta ne reflecta increderea de a lua decizii si de a inainta cu pasi siguri in orice directie ne vom indrepta. Uneori, un zambet atragator sau plin de incredere poate fi chiar “asul din maneca” in imprejurari sociale a caror desfasurare depinde in buna masura si de imagine, indiferent ca este vorba de relatii afective, de afaceri sau diplomatice.

  Felul in care zambim influenteaza felul in care aratam, deci ar trebui sa ne asiguram ca zambetul nostru vorbeste pentru noi. El este calea spre inimile oamenilor, poate lega prietenii pe viata sau poate descuraja si cei mai puternici adversari. Dintii au cel mai important rol in frumusetea si expresivitatea unui zambet, insa perfectiunea lor estetica nu inseamna totul. Pe langa o stare foarte buna de sanatate a danturii, un zambet frumos presupune si o anumita armonie intre dinti, gingii si fizionomie. Intr-o lume in care aparentele cantaresc destul de greu in formarea impresiei generale, estetica dentara nu mai reprezinta un moft, mai ales cand ofera multor pacienti posibilitatea corectarii unor probleme grave de pozitionare a dintilor.

  In ultimii ani, descoperirile si tehnologia din domeniul dentar au facut posibila folosirea in prezent a multor metode noi care sunt mult mai eficiente, mai rapide si mai putin costisitoare. Tehnicile din domeniu permit acum modificarea, repozitionarea si reorganizarea dintilor, astfel incat si cei cu probleme serioase vor putea avea o dantura normala si un zambet placut.

  Estetica dentara a progresat atat de mult, incat pana si cei mai galbeni, mai patati sau sparti dinti pot deveni, in urma tratamentului, albi si egali. Procedeele utilizate variaza de la cele mai simple tehnici de albire (pentru a reda stralucirea dintilor afectati de pete sau decolorari), pana la metode de conturare estetica (pentru a corecta dintii ciobiti, crapati, suprapusi, sau pentru a le modifica forma sau lungimea), lucrari protetice produse in laborator (fatetele si coroanele dentare cosmetice), aparate ortodontice (pentru aducerea dintilor in pozitii corecte) si chiar aplicarea de bijuterii dentare. Se pot realiza si interventii chirurgicale, precum elongatia coronara in cazul dintilor mici si scurti, ridicarea gingiei sau pigmentarea artificiala a gingiilor.

  Este foarte important de subliniat faptul ca interventiile estetice trebuie efectuate dupa igienizarea cavitatii bucale in cabinetul stomatologului. Pentru a ne bucura insa cat mai mult timp de un zambet frumos, trebuie sa pastram o igiena corespunzatoare tot timpul. Totodata, nu trebuie sa uitam ca, dincolo de beneficiile evidente pe care le aduce sanatatii danturii si vietii noastre sociale, estetica este un aspect subiectiv si frumusetea se afla, pana la urma, in ochii privitorului.

  Leave a reply →